Afvalstoffenheffing Zwolle

GBLT stuurt een belastingaanslag afvalstoffenheffing naar de bewoner of gebruiker van een perceel. We sturen altijd een belastingaanslag. Ook als u geen afval meegeeft.

De afvalstoffenheffing bestaat in Zwolle vanaf 2023 uit twee delen. Dit zijn:

 1. Een vast bedrag per jaar.

Dit bedrag staat op de belastingaanslag. Deze sturen we in het begin van het jaar. Het vaste bedrag is voor al het afval behalve het restafval. Bijvoorbeeld voor het plastic en groen afval. En voor de glasbakken. Op dit bedrag heeft u geen invloed. Het vaste bedrag hangt af van het aantal mensen waarmee u woont. Er is een bedrag voor mensen die alleen wonen. En een bedrag voor als u met twee of meer personen woont.

 1. Een bedrag per keer dat u restafval aanbiedt.

U betaalt voor elke keer dat u uw container aan de weg zet. Of een vuilniszak in een container van de gemeente gooit. Dit heet Diftar. U heeft zelf invloed op deze kosten door het afval goed te scheiden. Want dan houdt u minder restafval over. We sturen u hiervoor een aparte belastingaanslag na afloop van het jaar. De Diftar voor dit jaar betaalt u dus pas volgend jaar.

Kijk voor de precieze bedragen op de pagina Tarieven.

Wilt u weten hoe u afval kunt scheiden? Of waarom de gemeente Zwolle het bedrag op restafval invoert? Kijk voor meer informatie over het bedrag voor restafval op de website van de gemeente Zwolle.

Lees verder onder de foto>>

Man zet container aan de weg naast andere containers

Is kwijtschelding mogelijk?

Kunt u de belastingaanslag niet betalen? Dan kunt u om kwijtschelding vragen. Voldoet u aan de regels en voorwaarden voor kwijtschelding? Dan hoeft u een deel niet te betalen:

 • Het vaste bedrag hoeft u niet te betalen
 • Het bedrag op restafval hoeft u tot een maximum niet te betalen. Woont u alleen dan is dit maximum € 23,80. Woont u met twee of meer mensen dan is het maximum € 71,40. Boven deze bedragen betaalt u het normale bedrag per keer dat u restafval weggooit.   

Lees meer over kwijtschelding aanvragen.

Krijgt u geen kwijtschelding? U kunt wel betalen in delen.

Lees meer over betalen in delen.

Vragen over de container of pas?

Neem dan contact op met ROVA. Dit kan via www.rova.nl/pas of bel het ROVA Klantcontactcentrum (telefoonnummer 038- 427 37 77)

Afvalstoffenheffing bij verhuizing

 • Verhuist u binnen dezelfde gemeente?
  De afvalstoffenheffing verhuist met u mee. Volgend jaar krijgt u een belastingaanslag voor de nieuwe woning
 • Verhuist u naar een andere gemeente?
  U moet betalen tot u verhuist. We sturen u hierover een brief. Betaalde u al voor het hele jaar? Dan storten we een deel van dit bedrag terug.
 • Verhuist u van een andere gemeente naar Zwolle?
  U moet betalen vanaf het moment dat u in Zwolle woont. U krijgt hiervoor een belastingaanslag.