Kwijtschelding

U vraagt om kwijtschelding als u de belastingaanslag niet kunt betalen. GBLT bepaalt of u kwijtschelding krijgt. Wilt u weten of het zin heeft om kwijtschelding aan te vragen? Lees meer over de regels en voorwaarden van kwijtschelding

Krijgt u uw aanslagbiljet waterschapsbelasting van GBLT? Dan vraagt u voor waterschapsbelasting altijd kwijtschelding aan bij GBLT.

Voor sommige gemeenten kunt u bij GBLT ook gelijk kwijtschelding van gemeentebelasting aanvragen

GBLT heeft afspraken gemaakt met andere organisaties voor kwijtschelding gemeentebelasting. Hierdoor kunt u in één keer kwijtschelding aanvragen voor de waterschapsbelasting en de gemeentebelasting. Dit geldt voor de gemeenten: Assen als u woont in Kloosterveen, Borger-Odoorn, Bunschoten, Dalfsen, De Friese Meren als u woont in wijk Lemstervaart (Lemmer), Dronten, Heerde, Leusden, Nijkerk, Ommen (vanaf 2022) en Zwolle.

Uw verzoek om kwijtschelding regelt u in negen stappen via Mijn Loket

Inloggen Mijn Loket

 1. U logt in op Mijn Loket. U heeft hiervoor uw DigiD nodig;

 2. U klikt op 'aanvragen' bij kwijtschelding. U vindt deze optie onderaan de pagina.
  Soms krijgt u een scherm met de vraag uw contactgegevens te controleren. Kies voor de knop ‘Door naar de kwijtscheldingsmodule’ om te starten met het aanvragen van kwijtschelding;
 3. U kiest de belastingaanslag waar u kwijtschelding voor wilt aanvragen;
 4. U beantwoordt de twee vragen en drukt op de knop ‘Volgende’;
 5. Op de pagina daarna beantwoordt u extra vragen. Soms vragen wij om een document toe te voegen. Om welk document wij vragen, hangt af van uw situatie;
 6. U drukt op de knop ‘Controleren gegevens’ of ‘Uw aanvraag controleren’;
 7. U controleert of u alles juist heeft ingevuld en toegevoegd.
 8. U kiest voor ‘Uw aanvraag afronden’ of ‘Verzenden’ om verder te gaan.
  Om informatie aan te passen, kiest u voor ‘Terug naar invullen’ of ‘Terug naar invullen gegevens’;
 9. U krijgt nu een bevestiging op uw scherm. In de bevestiging staat dat u succesvol kwijtschelding heeft aangevraagd. U ontvangt ook een ontvangstbevestiging per e-mail.

Kunt u niet in Mijn Loket?

Dan kunt u telefonisch een kwijtscheldingsformulier aanvragen. Binnen 10 dagen na ontvangst van uw kwijtscheldingsformulier versturen wij een ontvangstbevestiging. Ontvangt u geen bevestiging? Dan heeft GBLT uw verzoek niet ontvangen.

U hoeft niet te betalen tijdens de behandeling van uw kwijtscheldingsaanvraag

Door uitstel van betalen stopt het betaalproces voor de belastingaanslag zolang uw kwijtscheldingsaanvraag wordt behandeld. U ontvangt een officiële brief van GBLT met de beslissing op uw kwijtscheldingsaanvraag. Dit noemen wij een beschikking. In de beschikking staat ook of en wanneer u moet betalen. 

Foto van mens die lege portemonnee open vasthoudt