Toeristenbelasting Dronten

Biedt u tegen vergoeding overnachtingen aan, bijvoorbeeld in een hotel, een bed & breakfast, een recreatiewoning, een camping of via airbnb of stichting Vrienden op de Fiets? Dan moet u toeristenbelasting betalen. De gemeente heft toeristenbelasting omdat toeristen tijdens hun verblijf profiteren van de lokale voorzieningen. U kunt dit bedrag doorberekenen aan de toerist die bij u overnacht.

Aanmeldingsplicht voor toeristenbelasting

Biedt u toeristen de mogelijkheid tot verblijf? Dan bent u verplicht hiervan een melding te maken bij de gemeente en bij GBLT. Aanmelden kan via gemeente@gblt.nl of schriftelijk via GBLT, postbus 1098, 8001 BB Zwolle.

Landtoeristen

Voor het verblijf met overnachting(en), tegen betaling, binnen de gemeente Dronten wordt toeristenbelasting geheven. Deze overnachtingen kunnen plaats vinden in hotels, pensions, vakantie-onderkomens, mobiele kampeeronderkomens, niet-beroepsmatig verhuurde ruimten en op vaste standplaatsen. Als u toeristen de mogelijkheid biedt tot verblijf, dan bent u verplicht hiervan een melding te maken bij de gemeente en bij GBLT.

Watertoeristen

Voor het verblijf op vaartuigen binnen de wateren van de gemeente Dronten, waarvoor liggeld wordt betaald, wordt ook toeristenbelasting geheven. Dit verblijf vindt plaats op vaartuigen, niet beroepsmatig verhuurd, op zowel losse, als vaste ligplaatsen.

U krijgt een voorlopige en definitieve belastingaanslag

De voorlopige aanslag wordt gebaseerd op de definitieve aanslag van het voorgaande belastingjaar. Als u nog geen definitieve aanslag ontvangen heeft, ontvangt u geen voorlopige aanslag. Na afloop van het jaar doet u aangifte van het werkelijke aantal overnachtingen, waarna een definitieve aanslag toeristenbelasting volgt.

Er is een vrijstelling voor inwoners van Dronten

Personen die als ingezetene in de Basisregistratie Personen (BRP,) van de gemeente Dronten zijn opgenomen hoeven geen toeristenbelasting te betalen.

U kunt u géén kwijtschelding aanvragen voor toeristenbelasting

Betaal in delen als u uw belastingaanslag niet in één keer kunt betalen. U kunt betalen in delen via automatische incasso.