Waterschap Zuiderzeeland

Op deze pagina leest u meer over Waterschap Zuiderzeeland.

Waterschap Zuiderzeeland is actief in 8 gemeenten in Flevoland, Friesland en Overijssel

Waterschap Zuiderzeeland werkt in:

Almere Noordoostpolder
De Fryske Marren Steenwijkerland
Dronten Urk
Lelystad Zeewolde

Sommige gemeenten liggen helemaal binnen het gebied van Waterschap Zuiderzeeland Andere gemeenten maar voor een deel. Wilt u weten onder welk waterschap u valt? Kijk dan op de site van de Unie van Waterschappen. Vul op de site uw postcode in. 

Waterschapsbelasting

Veilige dijken, voldoende water, schoon oppervlaktewater en gezuiverd rioolwater. Daar zorgt Waterschap Zuiderzeeland voor in Flevoland en een klein deel van Friesland en Overijssel. Zodat u veilig kunt leven, in de steden en dorpen en op het platteland. Dit betaalt het waterschap vanuit de belastingen die u betaalt. Elk jaar stelt het waterschap de tarieven voor verschillende belastingen vast. Dat kan een vast bedrag zijn. Of bijvoorbeeld een percentage van uw WOZ-waarde.

Het belastinggeld wordt verdeeld over verschillende onderwerpen. Met het geld uit de watersysteemheffing zorgen ze bijvoorbeeld voor een veilige en gezonde leefomgeving. En met de zuiverings- en verontreinigingsheffing maken ze het water van woningen en bedrijven schoon. Zo houden wij onze voeten droog en is het water schoon en veilig.

Waterschap Zuiderzeeland onderhoudt en beheert de dijken rondom de polders zodat ze sterk genoeg zijn om ons te beschermen tegen het water.

Veilige dijken

Ze onderhouden en beheren de dijken rondom de polders zodat ze sterk genoeg zijn om ons te beschermen tegen het water.

Voldoende water

Ze houden water in vaarten en tochten op peil. Het streven is niet te hoog, niet te laag. Omdat we onder zeeniveau wonen, pompen de gemalen het overtollige water de polders uit.

Schoon oppervlaktewater

Ze houden de kwaliteit van het water in vaarten en tochten in de gaten voor een gezond waterleven.

Gezuiverd rioolwater

Ze zuiveren het afvalwater dat via uw douche, toilet en gootsteen in het riool terechtkomt. Het gezuiverde water pompen ze terug naar vaarten.

Wilt u meer weten?

Bron: Waterschap Zuiderzeeland