Reinigingsrechten

Bedrijven en instellingen in de gemeente Leusden moeten zelf het ophalen van hun afval regelen. U kunt het laten ophalen door een speciaal bedrijf. Heeft uw bedrijf of organisatie weinig afval? Dan kunt u het ook laten verwerken door de gemeente. Het afval moet dan in soort en hoeveelheid lijken op gewoon huishoudelijk afval. Hiervoor kunt u contact opnemen met de gemeente.

GBLT stuurt dan een belastingaanslag reinigingsrechten naar de gebruiker van een bedrijfspand. Dat kan een heel pand zijn, of maar een deel. Dit geld gebruikt de gemeente voor het ophalen, wegbrengen en laten verwerken van het afval.

Het reinigingsrecht bestaat uit twee delen:

 1. Een vast bedrag per jaar.

Dit bedrag staat op de belastingaanslag. Deze sturen we in het begin van het jaar. Het vaste bedrag is voor al het afval behalve het restafval. Bijvoorbeeld voor het plastic, papier en groen afval. En voor de glasbakken. Op dit bedrag heeft u geen invloed.

 1. Een bedrag per keer dat u restafval aanbiedt.

U betaalt voor elke keer dat u afval wegbrengt. Dit heet Diftar. U heeft zelf invloed op deze kosten door het afval goed te scheiden. Want dan houdt u minder restafval over. We sturen u hiervoor een aparte belastingaanslag na afloop van het jaar. De Diftar voor dit jaar betaalt u dus pas volgend jaar.

Kijk voor de precieze bedragen op de pagina Tarieven.

Is kwijtschelding mogelijk?

U kunt voor het reinigingsrecht géén kwijtschelding aanvragen. U kunt wel in delen betalen.

Lees meer over betalen in delen.

Vragen over de container of pas?

Neem dan contact op met de gemeente Leusden, telefoonnummer 14 033.

Reinigingsrecht bij verhuizing

 • Verhuist het bedrijf binnen dezelfde gemeente?
  Het reinigingsrecht verhuist mee. Volgend jaar krijgt u een nieuwe belastingaanslag voor het nieuwe pand.
 • Verhuist u naar een andere gemeente?
  U moet betalen tot het bedrijf verhuist. We sturen u hierover een brief. Betaalde u al voor het hele jaar? Dan storten we een deel van dit bedrag terug.
 • Verhuist het bedrijf van een andere gemeente naar Leusden?
  U moet betalen vanaf het moment dat u in Leusden woont. U krijgt hiervoor een belastingaanslag.