3.1 De organisatie
Algemeen bestuur van GBLT
Het algemeen bestuur is het hoogste bestuur van GBLT. Het algemeen bestuur beoordeelt namens de waterschappen en gemeenten het werk van het dagelijks bestuur. Ook keurt het de belangrijkste besluiten goed (bekrachtigen). Bijvoorbeeld de begroting en de jaarrekening. Het algemeen bestuur heeft vijftien leden. Dit zijn wethouders en bestuurders van de gemeenten en waterschappen. Het algemeen bestuur vergadert minimaal vier keer per jaar. U kunt deze vergaderingen bezoeken.
Dagelijks bestuur van GBLT
Het dagelijks bestuur is verantwoordelijk voor de manier waarop GBLT de belastingen regelt. Het beslist bijvoorbeeld over de regels voor GBLT. Ook benoemt het ambtenaren op de belangrijke functies. In het dagelijks bestuur zitten drie leden van het algemeen bestuur. Het dagelijks bestuur vergadert vijf tot acht keer per jaar.
Directeur van GBLT
De directeur geeft dagelijks leiding aan de organisatie van GBLT. Hij is ook secretaris van het algemeen bestuur en het dagelijks bestuur.
3.2 Missie, visie en strategie van GBLT
Missie
We verzorgen het hele lokale belastingproces voor onze deelnemende waterschappen en gemeenten. Dat doen we met aandacht voor de maatschappelijke vraagstukken. En met een zo hoog mogelijke service voor onze klanten.
Visie
GBLT maakt zich sterk voor goede uitvoering van lokale belastingen: eenvoudig als het kan, persoonlijk als het nodig is.
Dit betekent voor ons:
- Wij zijn servicegericht voor klanten en onze deelnemers;
- Wij hebben een goede prijs-kwaliteitverhouding voor onze dienstverlening;
- Wij zijn continu op zoek naar verbetering en vernieuwing;
- Wij optimaliseren schaalvoordelen door samenwerking met andere overheden en partners;
- Wij zijn een lerende organisatie waarbij medewerkers kansen krijgen om zich te ontwikkelen in het kader van persoonlijke en organisatorische groei.
Strategie
- Wendbare organisatie
- Aantoonbare datakwaliteit
- Klantdienstverlening
- Dienstverlening opdrachtgevers
- Sociaal gezicht
- Lerende organisatie
3.3 Het team
De uitvoering van de Wet WOZ vindt plaats binnen de afdelingen Gegevensbeheer en Taxaties, het Klantcontactcentrum (bezwarenteam) en Fiscaal Juridische Zaken.
Binnen de afdelingen werken circa 50 personen die betrokken zijn bij de uitvoering van de Wet WOZ.
De uitvoering van de Wet WOZ omvat een groot aantal werkzaamheden:
- Het bijhouden van objectgegevens;
- Het analyseren van marktgegevens en het inrichten van taxatiemodellen;
- Het taxeren en waarderen van WOZ-objecten;
- Het zorgvuldig communiceren met inwoners en bedrijven;
- Het correct afhandelen van juridische procedures (bezwaar en beroep).
3.4 Permanente educatie
In de Waarderingsinstructie beschrijft de Waarderingskamer welke rollen WOZ-medewerkers kunnen vervullen en hoe de vakbekwaamheid van deze medewerkers aangetoond en gewaarborgd kan worden. Ondanks dat er bij GBLT gemiddeld meer dan 10 jaar aan werkervaring aanwezig is bij de medewerkers, is er veel aandacht voor permanente educatie zodat de vakkennis up-to-date blijft. De medewerkers volgen ieder jaar actualiteitendagen en workshops.
De NRVT-geregistreerde taxateur heeft voldaan aan de verplichtingen die het Nederlands Register Vastgoed Taxateurs stelt aan permanente educatie.

Logo Nederlands Register Vastgoed Taxateurs
3.5 De automatiseringsomgeving
De belastingomgeving van GBLT is Key2Belastingen van Centric. Als waarderingsapplicatie wordt xxllnc Belastingen gebruikt. Deze staat met een koppeling in verbinding met de belastingapplicatie. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van diverse tools en hulpprogramma’s, zoals Way2go, iWOZ, WOZ datacenter en VyZyr.
3.6 Kosten WOZ-uitvoering
Ieder jaar organiseert de Waarderingskamer een benchmark op het terrein van de uitvoering van de Wet WOZ. De kosten voor de uitvoering van de Wet WOZ bedroegen in 2023 ongeveer € 233 miljoen. Deze kosten worden door gemeenten, waterschappen en het Rijk gedragen.
Lees ook: www.waarderingskamer.nl/woz-kosten
In 2024 was het percentage woningen waarvoor een bezwaarschrift is ingediend gemiddeld 4,6%. 54,2% van deze bezwaarschriften is ingediend door een “no cure no pay”-bedrijf. Het percentage niet-woningen waarvoor een bezwaarschrift is ingediend, is in 2024 6,6%. Hiervan is 14,8 % ingediend door een “no cure no pay”-bedrijf. De afdeling heeft in 2024 circa € 288.000 betaald aan proceskostenvergoeding voor procedures over het belastingjaar 2024.
3.7 Toezicht Waarderingskamer
De Waarderingskamer controleert en beoordeelt hoe gemeenten en samenwerkingsverbanden werkzaamheden in het kader van de Wet WOZ uitvoeren. De Waarderingskamer is landelijk toezichthouder in opdracht van de Rijksoverheid.
De Waarderingskamer ziet er op toe dat de kwaliteit van de WOZ-taxaties van de onroerende zaken goed is en dat het werk tegen maatschappelijk aanvaardbare kosten wordt gedaan. Daarmee bevordert de Waarderingskamer het vertrouwen van inwoners en bedrijven in een adequate uitvoering van de Wet WOZ.
Om tot een oordeel te komen doen inspecteurs van de Waarderingskamer onder andere onderzoeken bij gemeenten en samenwerkingsverbanden. De uitkomsten van deze onderzoeken leiden tot een goedkeuring om te mogen beschikken met de nieuwe WOZ-waarde en een algemeen oordeel. Het algemeen oordeel dat bestaat uit minimaal één en maximaal vijf sterren. Voor de uitvoering van de wet WOZ heeft GBLT 4 sterren gekregen.
Meer over de Waarderingskamer en haar taken vindt u op www.waarderingskamer.nl