Informatie voor gedupeerden van de Toeslagenaffaire

Wilt u doorgeven dat u gedupeerde van de Toeslagenaffaire bent?

Dat is helaas niet meer mogelijk. Aanmelden als gedupeerde van de Toeslagenaffaire kon tot en met 31 december 2023.

Wilt u weten wat het Ministerie van Financiën doet na uw aanmelding? Ga voor meer informatie over dit onderwerp naar de website van de Dienst toeslagen.

Heeft u het als gedupeerde van de Toeslagenaffaire moeilijk? Vraag om hulp.

De Belastingdienst helpt wanneer u direct financiële hulp nodig heeft. Meer informatie vindt u op de website van de Dienst toeslagen.

Wat gebeurt er bij GBLT als u zich heeft aangemeld?

GBLT krijgt van de Dienst toeslagen bericht dat u zich heeft gemeld als gedupeerde van de Toeslagenaffaire. Wij zetten in ons systeem dat u zich heeft gemeld als gedupeerde. U krijgt uitstel van betaling (pauzeknop). Besluit de Dienst toeslagen dat u gedupeerde bent? Dan geven zij dit ook aan GBLT door. U ontvangt van ons een brief dat de Dienst toeslagen u erkend als gedupeerde.

U krijgt kwijtschelding voor de belastingaanslagen van 2020 en eerder

Van de Dienst toeslagen kregen wij de opdracht om belastingaanslagen tot en met 31 december 2020 kwijt te schelden. Wat dit voor u betekent, verschilt per situatie. Hieronder geven wij uitleg over verschillende situaties die kunnen voorkomen.

Situatie 1: U heeft een bedrag openstaan voor een belastingaanslag over 2020 of eerder. U krijgt kwijtschelding en hoeft deze bedragen niet meer te betalen. U ontvangt van ons een brief dat wij deze bedragen kwijtschelden.

Situatie 2: U krijgt in 2021 een belastingaanslag over 2020 of eerder. U krijgt kwijtschelding en hoeft het bedrag niet te betalen. Wij zijn wettelijk verplicht u deze belastingaanslag te sturen. Daarom ontvangt u apart een brief met uitleg dat wij deze belastingaanslag kwijtschelden.

Situatie 3: U krijgt in 2021 een belastingaanslag voor 2021 of later. Deze belastingaanslag(en) moet u betalen. Heeft u moeite met betalen? Wij helpen u graag. Ga naar gblt.nl/moeite-betalen voor meer informatie. Of u kunt bellen met onze klantenservice via 088- 064 55 55. Wij zijn open van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur.

Situatie 4: U betaalde in 2021 nog voor belastingjaar 2020 of eerder. Deze betalingen betalen wij aan u terug. U krijgt hierover een brief. U ontvangt uw geld dan binnen twee maanden op uw rekening. GBLT betaalt het geld naar het rekeningnummer waarvan wij het geld hebben ontvangen.

Bestaat dit rekeningnummer niet meer? Dan krijgt u van ons een brief. In deze brief vragen wij u om uw huidige rekeningnummer.

Situatie 5: U heeft alles betaald. Mogelijk ook de extra kosten, omdat u niet op tijd kon betalen. Er zijn dus geen openstaande schulden (meer) die we kunnen kwijtschelden. De Dienst toeslagen geeft aan dat zij kijken naar een oplossing voor schulden die zijn betaald met het compensatiebedrag van €30.000,-. Ga voor de laatste informatie hierover naar de website van de Dienst toeslagen.

Bekijk hieronder de veelgestelde vragen over de Toeslagenaffaire

 • U krijgt vanzelf een brief van GBLT. GBLT krijgt één keer in de twee weken bericht van de Belastingdienst. In dit bericht staat wie zich meldde als gedupeerde van de Toeslagenaffaire. Wij zetten dit in ons systeem en pauzeren dat u moet betalen. Besluit de Belastingdienst daarna dat u een gedupeerde bent? Dan geven zij dit aan GBLT door. U ontvangt van ons een brief dat de Belastingdienst u heeft erkend als gedupeerde.

 • Aanmelden als gedupeerde van de Toeslagenaffaire is niet meer mogelijk.

  Ga voor meer informatie naar de website Dienst toeslagen van het Ministerie van Financiën.

 • Wij storten het geld terug naar de rekening waarvan wij het geld hebben ontvangen

  Daardoor kan het voorkomen dat wij het geld terugstorten naar de bankrekening van uw ex-partner. Vindt u dat u zelf recht heeft op dit bedrag? Dan moet u hierover in gesprek met uw ex-partner.

 • De Belastingdienst geeft ook toeslagpartners van gedupeerden van de Toeslagenaffaire aan GBLT door

  GBLT past dezelfde regels toe voor de toeslagpartner als de gedupeerde van de Toeslagenaffaire. Daarom ontvangt u een brief dat u gedupeerde bent van de Toeslagenaffaire.

 • Afbetaalde schulden vallen niet onder de regeling van de Belastingdienst

  De Belastingdienst liet in november 2021 weten dat zij kijken naar een uitzondering. Deze uitzondering gaat om betalingen van schulden die u heeft gedaan met het bedrag dat u van de Belastingdienst kreeg. Hiervoor zoekt de Belastingdienst nog naar een oplossing. Bekijk voor de laatste informatie via de website van de Belastingdienst.

 • U krijgt alleen geld terug voor betalingen die u in 2021 deed

  Heeft u in 2021 betaald voor belastingaanslagen met de datum 31 december 2020 of eerder? Dan krijgt u geld terug. U krijgt hierover een brief.

  Heeft u in het verleden extra kosten moeten betalen bij GBLT omdat u niet op tijd kon betalen? En heeft u deze schulden afbetaald met het compensatiebedrag van de Belastingdienst? Dan komt er mogelijk een uitzondering voor u. In november 2021 gaf de Belastingdienst aan dat zij kijken of hier een oplossing voor komt. Voor de laatste informatie hierover gaat u naar de website van de Belastingdienst.

   

 • De Belastingdienst bepaalt of u gedupeerde van de Toeslagenaffaire bent. Erkent de Belastingdienst u niet als gedupeerde van de Toeslagenaffaire? Dan informeert de Belastingdienst u hierover.