Het is mogelijk dat de WOZ-waarde van uw woning in 2023 hoger is dan vorig jaar. Gemiddeld stijgen de WOZ-waarden in Nederland dit jaar. Op deze pagina leest u hoe dat komt.
Waarom stijgt de WOZ-waarde in 2023?
De WOZ-waarde is de marktwaarde van uw woning van vorig jaar. Deze beweegt dus mee met de huizenprijzen op de markt. Doordat de huizenprijzen vorig jaar erg stegen, stijgt nu ook de gemiddelde WOZ-waarde.
Volgens de wet moeten we voor de WOZ-waarde kijken naar de waarde van uw huis in het begin van het vorige jaar. Dus 1 januari 2022. Op dat moment waren de huizenprijzen erg hoog. Dat ziet u ook in de grafiek hieronder.

De gemiddelde huizenprijzen in de gemeenten Bunschoten, Dalfsen, Dronten, Leusden, Nijkerk, Ommen en Zwolle. Begin 2022, bij de pijl, was er een piek in de huizenprijzen.
U betaalt niet automatisch (veel) meer belasting bij een hogere WOZ-waarde
De gemeenten waarvoor GBLT de WOZ uitvoert hebben het belastingtarief voor de onroerende-zaakbelasting voor woningen verlaagd. Hierdoor betaalt u niet automatisch (veel) meer belasting bij een hogere WOZ-waarde. Bekijk via deze link de tarieven.
Kunt u iets doen tegen de hogere WOZ-waarde?
We kunnen helaas niets doen tegen de ontwikkelingen in de huizenmarkt. Dus ook niet tegen de gemiddelde stijging van de WOZ-waarden.
Denkt u dat onze berekening niet klopt? Of dat we verkeerde gegevens van uw woning hebben? Dan horen we dat graag. Maak via deze link eenvoudig bezwaar tegen uw WOZ-waarde.
Wilt u meer weten?
De Waarderingskamer legt in dit filmpje uit waarom de WOZ-waarde gemiddeld stijgt. De Waarderingskamer is de onafhankelijke toezichthouder op het gebied van de WOZ.