Heeft u een UWV-uitkering en kreeg u eerdere jaren kwijtschelding?

30 november 2023

Heeft u een UWV-uitkering? En kreeg u eerdere jaren kwijtschelding van GBLT, maar dit jaar niet? Dan hoeft u dit jaar mogelijk toch geen belasting te betalen. Dat is de uitkomst van overleg tussen de rijksoverheid, gemeenten en waterschappen.

Wat is er aan de hand?

Een groep mensen met een UWV-uitkering kreeg in eerdere jaren kwijtschelding voor waterschaps- en gemeentenbelastingen. In 2023 hadden ze daar ineens geen recht meer op. Dat was een onbedoeld effect van wet- en regelgeving van de rijksoverheid. De rijksoverheid heeft er nu met gemeenten en waterschappen een oplossing voor bedacht.

Wat houdt de oplossing in?

De oplossing is dat deze mensen in 2023 en 2024 geen belasting hoeven te betalen. Officieel heet dat geen kwijtschelding, maar het komt op hetzelfde neer. Hebben zij eerder dit jaar hun belastingen al betaald? Dan krijgen ze dit bedrag terug.

Wat moet u doen voor uw belastingaanslag van 2023?

Heeft u een UWV-uitkering en kreeg u eerder kwijtschelding bij GBLT? En is er niets in uw (financiële) situatie verandert? Dan geldt deze maatregel mogelijk voor u. Hieronder leest u wat u moet doen.

Heeft u al kwijtschelding aangevraagd bij GBLT voor uw belastingen van 2023?

U hoeft niets te doen. Ook niet als u eerder dit jaar een afwijzing kreeg van GBLT. Wij zoeken op dit moment uit voor wie deze maatregel geldt. Geldt die ook voor u? Dan sturen wij u uiterlijk 22 december een brief. Heeft u de belastingen in 2023 al bij GBLT betaald? Dan storten wij het betaalde bedrag terug.

Heeft u geen kwijtschelding aangevraagd bij GBLT voor uw belastingen van 2023?

Vraag kwijtschelding aan bij GBLT. Wij bekijken dan of deze maatregel voor u geldt. U krijgt hierover van ons bericht. Tot die tijd hoeft u niets te betalen. Klik hier om te lezen hoe u kwijtschelding aanvraagt.

Wat moet u doen voor uw belastingaanslagen van 2024 en de jaren daarna?

In 2024 krijgt u weer een aanslagbiljet van GBLT. Krijgt u automatische kwijtschelding? Dan staat dit op het aanslagbiljet. Staat er op het aanslagbiljet van 2024 dat u wel moet betalen? Vraag dan zelf kwijtschelding aan bij GBLT. We houden rekening met uw specifieke situatie. Ga via deze link naar de pagina over kwijtschelding.